Sorteermachine aardappelen

27 september 2018
 Categorieën: Landbouwkundig materiaal, Blog

Delen

Nederland is voor haar voedsellevering voor een groot gedeelte afhankelijk van de agrariërs. Agrariërs kweken allerlei gewassen, waaronder knollen, groenten en aardappelen. De aardappel mag wel als hét meest gegeten voedsel in Nederland gezien worden. Aardappelen kun je koken en eten, maar je kunt er ook aardappelpuree van maken of patat. Jaarlijks wordt er in Nederland zo'n 8 miljoen ton aardappelen gekweekt op een oppervlak van ongeveer 175.000 hectare grond. Hiervan wordt zo'n 1 miljoen ton geëxporteerd naar het buitenland en de rest wordt verkocht in Nederland voor consumptie of bewerking. Dat de aardappelproductie in Nederland groot is, is dus wel duidelijk en logisch dat agrariërs een dagtaak hebben aan de aardeappelkweek. 

Het sorteren van aardappelen

Naast het kweken en het rooien van aardappelen, is het sorteren van de aardappelen een belangrijke taak van de agrariër. Niet elke aardappel is namelijk geschikt voor consumptie en een vreemde formaten kunnen niet altijd worden verkocht. Tijdens het sorteren wordt dus gelet op formaat, hoe volgroeid de aardappel en of er tussen de aardappels niet andere knollen zitten. Lastig is het dan vaak dat aardappelen nog onder het zand zitten en moeilijker te beoordelen zijn. Tijdens het sorteren moet ook nog zand van de aardappel geschud worden. Gelukkig leven we in moderne tijden, waarin agrariërs steeds meer gebruik maken van moderne technieken, zoals een sorteermachine voor aardappelen.   

De sorteermachine voor aardappelen   

Steeds meer agrariërs stappen over op een sorteermachine voor aardappelen. Deze sorteermachines zijn er in verschillende soorten, maar het principe is voor alle sorteermachines hetzelfde: het sorteren van aardappelen op diverse kenmerken, zodat de agrariër na het sorteren direct de kisten met gesorteerde aardappelen in de verkoop kan doen en ook zeker weet dat alle aardappelen juist gesorteerd zijn. Een sorteermachine voor aardappelen is een optische machine. Dit wil zeggen dat het voorzien is van sensoren, waarmee de machine de diverse kenmerken kan herkennen en daarop kan sorteren. Daarnaast is de sorteermachine voorzien van een schok of een schudmechanisme met met zeven die in verschillende maten gemonteerd kunnen worden. Via schokken of schudden wordt het meeste zand van de aardappel afgeschud en ook hele kleine aardappelen vallen samen met het zand door de zeven weg.   

Voordelen van een sorteermachine voor aardappelen

Het grote voordeel is dat er voor de agrariër enorm veel werk wegvalt. Dit bespaard hem niet alleen heel veel tijd, maar ook geld. Hij hoeft niet veel personeel meer in te zetten om de aardappelen handmatig te sorteren. Het werk gaat veel efficiënter en hierdoor daalt ook de kostprijs van de aardappelen.